ingrediënten

Wat is het verschil tussen 'Kosher' en 'Kosher For Passover?'

vladi79 / Getty Images Maak je geen zorgen, matze zit nog steeds in de helder.

Als je ooit door de internationale gang van je plaatselijke supermarkt bent gelopen, heb je waarschijnlijk een klein gedeelte van de planken gemerkt als Kosher. Dit label, wat betekent dat het voedsel voldoet aan de richtlijnen van het joodse dieet, kan enigszins verwarrend zijn wanneer het tijd wordt voor doorgang, een 8-daagse vakantie die de bevrijding van Joodse slaven uit Egypte herdenkt. Eenvoudig gezegd is Koosjer voor Pascha een astricter versie van de basisregels van Koosjer. Laten we, om het feitelijke verschil tussen de twee te begrijpen, beide neerhalen. De Kosher-regels worden bepaald door een rabbijnse autoriteit en worden beschreven in de Torah. Volgens de wetten zijn varkensvlees en schaal- en schelpdieren niet toegestaan, evenals eventuele rottende stoffen of insecten. Bovendien moet de manier waarop vlees wordt geslacht en bereid een aantal richtlijnen volgen, inclusief de regel dat aRabbi aanwezig moet zijn wanneer een dier wordt geslacht. Een andere regel van een koosjer dieet is dat vlees en zuivel niet mogen worden gemengd, evenals het feit dat Kosher en niet-Kosher voedsel niet kruisbesmet kunnen worden wanneer ze worden voorbereid.

KIJK: flatbreads van rond de Wereld

Kosher voor Pesach kan iets anders betekenen, afhankelijk van de versie van het Judaïsme die men beoefent, maar het is in wezen een strengere versie van de Kosher-basisregels. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat Kosher voor het Pascha elk voedsel dat chametz (of hametz) is uitsluit, wat zich vertaalt naar 'gezuurd'. Dit klopt een van deze gewone vijf granen: tarwe, gerst, rogge, haver en spelt. Dit betekent dat pasta, gebak en bijna alle alcohol (behalve enkele wijnen) uitgesloten zijn. Het is niet alleen verboden om deze voedingsmiddelen te consumeren, maar ze kunnen ook niet in contact komen met het voedsel dat je eet, waardoor het vermogen om deze labeling op bepaalde bewerkte voedingsmiddelen te krijgen behoorlijk lastig is. De enige manier waarop deze granen geconsumeerd kunnen worden is echter in de vorm van matzah, ongezuurde broden die symbool staan ​​voor het gebrek aan tijd dat Joden zelfgemaakte brood moesten bereiden terwijl ze uit Egypte vluchtten.

Als je je hieraan wilt houden strengere richtlijnen voor de komende vakantie, maar voel je volledig onvoorbereid en overweldigd om dat te doen, maak je geen zorgen. Bovenop de meer gebruikelijke Kosher-labels die het hele jaar door te vinden zijn, zul je waarschijnlijk herkennen aan de supermarkt, is er een label speciaal gemaakt voor Koosjer voor Pascha-gerechten (aangeduid als hetOKP-symbool). Hoe verwarrend dit ook klinkt, sommige Kosher-producten die het hele jaar door worden gemaakt, mogen niet het OKP-symbool dragen, omdat ze misschien niet het benodigde toezicht of apparatuur hebben om als zodanig te kwalificeren. Als u echter het OKP-symbool ziet, weet u dat u klaar bent.

Maak een eenvoudige maaltijdplanning en doe vandaag nog mee aan het kooklichtdieet. Hier is meer informatie beschikbaar.

Het is niet ongebruikelijk dat Ashkenazische joden (een groep binnen de religie die uit Oost-Europa komt) ook het Pascha vermijden. Deze categorie graanachtige voedingsmiddelen omvat peulvruchten, bonen, rijst en likdoorns. Het is vermeldenswaard dat in de afgelopen jaren een 800-jarig verbod op rijst en bonen werd opgeheven, dus Joden die zich aan deze beperking hielden, hebben nu een beetje meer mildheid met hun dieet. Hoe dan ook, de regels van Kosher en Kosher voor Pascha verschillen enigszins in mate op basis van locatie en tradities, maar het begrijpen van de labels op je eten kan super handig zijn als alle regels samenvloeien. Als er één ding is dat zeker is, is het dat je zeker niet te veel kunt matododiven in deze 8-daagse vakantie.

Wij Adviseren U Heerlijke Recepten